Μενού Κλείσιμο

Robot Shapers

Robot Shapers

Η ομάδα

Σεπτ: Πρώτες αναγνωριστικές συναντήσεις της ομάδας στο ΚΔΑΠ «Αριστοτέλειο». Κάποιοι έμπειροι αλλά οι περισσότεροι νέοι. Η διαφορά ηλικίας (Α' λυκείου – Ε Δημοτικού) των μελών αποτελεί μια τεράστια πρόκληση για τους coaches.

Οκτ: Αρχίζουμε δουλειά. Οι δίωρες συναντήσεις στόχο έχουν το δέσιμο της ομάδας και την εξοικείωση των μελών με τις απαιτήσεις του διαγωνισμού. Η πίστα και το ρομπότ αρχίζουν να συναρμολογούνται

Νοε: Δουλεύουμε πλέον πιο εντατικά. Προστίθενται τετράωρες συναντήσεις τα Σάββατα. Ο προβληματισμός για το project μεγαλώνει. Τα παιδιά ξεπερνούν τις προσδοκίες μας και η ομάδα πλέον λειτουργεί σαν ένα ενιαίο σύνολο. Οι συναντήσεις, οι εργασίες, οι συζητήσεις, οι κατασκευές γίνονται
από κοινού με την ομάδα Green Cool Robokids και αυτό δημιουργεί ένα εξαιρετικό κλίμα ευγενούς άμιλλας και υποστήριξης.

Δεκ: Το θέμα του project βρέθηκε και ανακαλύψαμε τις πρώτες λύσεις. Καταλαβαίνουν όλοι ότι χρειάζεται επιπλέον δουλειά ... επιπλέον συζήτηση και διερεύνηση. Οι ώρες συναντήσεων είναι πολλές και το παιχνίδι μας βοηθά να ξεδώσουμε. Σωστός προγραμματισμός και μηχανική μας βοηθούν στην εκτέλεση των πρώτων αποστολών αλλά ... καρά και τσαχπινιά. Οι διακοπές των Χριστουγέννων είναι μια ευκαιρία να βρεθούμε περισσότερες ώρες γιατί νοιώθουμε ότι ο στόχος απέχει ακόμα.

Ιαν: Συνέλευση, συζήτηση, κατασκευές, προγραμματισμός. Ασχολούμαστε εντατικά με τους δρόμους. Όλο και περισσότερες ιδέες πέφτουν στο τραπέζι. Τις συζητάμε με ειδικούς και τους μεταφέρουμε τον ενθουσιασμό μας για τις καινοτομίες μας. Κάθε φορά ένα λιθαράκι προστίθεται και τα τετράωρα γίνονται πεντάωρα. Υπάρχει βέβαια και πολύ δουλειά στο σπίτι.

Φεβ: Τελική ευθεία. Και οι δύο ομάδες βάζουν τα δυνατά τους. Κατασκευές, θεατρικό για τη παρουσίαση, λογότυπο, αποστολές όλοι μαζί. Γελάμε, διασκεδάζουμε, τρώμε όλοι μαζί. Είμαστε πλέον μια ομάδα 22 μελών και όχι δύο, και αυτό μας αρέσει. Παρουσίαση του project σε ενήλικες και πιστεύουμε ότι τα καταφέραμε.

16 Φεβρ: Μεγάλη μέρα! Περίπτερα, μουσική, χρώματα, συναγωνιστές, χαμόγελα. Αγωνία! ΝΑΙ!!! Oι Green Cool Robokids και εμείς πάμε τελικό ... η περιπέτεια συνεχίζεται ... ξεπεράσαμε τις 100 ώρες αλλά άξιζε τον κόπο ... ώρα για δουλειά και χαρά.

Innovation Project | CITY SHAPER

Heat Island Effect

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΡΕΥΝΑΣ_Robot Shapers

Πρόβλημα: Υπερθέρμανση πόλης (Heat Island Effect)

Αίτιο: Εστιάσαμε στα αέρια του θερμοκηπίου, η αύξηση των οποίων επιφέρει αύξηση του φαινομένου του θερμοκηπίου και επομένως αύξηση θερμοκρασίας. Ο αέναος κύκλος αρχίζει από την αύξηση θερμοκρασίας και οδηγεί στην κλιματική αλλαγή.

Συνέπειες: Κλιματική αλλαγή: Αύξηση στάθμης θαλασσών, πυρκαγιές, ξηρασία, ερημοποίηση. Αύξηση θερμοκρασίας: Κατάχρηση ηλεκτρικής ενέργειας για ψύξη, θέρμανση πόλεων οδηγεί σε αύξηση αερίων θερμοκηπίου από εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και αιθαλομίχλη.

Εστίαση: Οι δρόμοι της πόλης και η κίνηση οχημάτων σε αυτούς δημιουργούν αύξηση καυσαερίων και αύξηση θερμοκρασίας.

Προτεινόμενες λύσεις: Αύξηση χρήσης ΜΜΜ. Ηλεκτρικά οχήματα και μέσα. Βαφή δρόμων με ανακλαστικό άσπρο χρώμα.

Εφαρμογή προτεινόμενων λύσεων: Αναζητήσαμε και βρήκαμε πως έχουν εφαρμοστεί, σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό, εντός κι εκτός Ελλάδας.

Προβληματισμός: Η λύση των ηλεκτρικών οχημάτων καθώς και η θέρμανση και ψύξη κατοικιών απαιτεί αύξηση παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Το πρόβλημα αερορύπανσης μετατίθεται καθώς το 68 % της παγκόσμιας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας προέρχεται από καύσεις λιγνίτη, φυσικού αερίου, πετρελαίου. Τα αέρια από τις καύσεις μεταφέρονται λόγω του φαινομένου (Heat Island Effect) και δημιουργούν αιθαλομίχλη.

Λύσεις: Οι λύσεις που προτείνονται αφορούν μια λύση εξοικονόμησης και τέσσερις λύσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, από την κίνηση των δρόμων. Η πρώτη λύση σχετίζεται με την ανάπτυξη θερμοκρασίας στην επιφάνεια της ασφάλτου που δημιουργείται, είτε από την ηλιακή ακτινοβολία, είτε από την κίνηση και την τριβή των ελαστικών στην επιφάνεια αυτή. Κάτω από την επιφάνεια της ασφάλτου προτείνεται να τοποθετηθούν σωληνώσεις
κλειστού κυκλώματος που θα διατρέχουν όλη την επιφάνεια. Το κλειστό κύκλωμα θα βασίζεται στην αρχή λειτουργίας του μπόιλερ και θα περιέχει υποπροϊόντα αλκοόλης και γλυκόζης από εργοστάσια παραγωγής ζάχαρης για καλύτερη απαγωγή της θερμότητας. Το κλειστό αυτό κύκλωμα θα θερμαίνει δεξαμενή η οποία θα τροφοδοτεί το δίκτυο ύδρευσης πόλεων με θερμότερο νερό. Η δεύτερη λύση σχετίζεται επίσης με την ανάπτυξη θερμοκρασίας στην επιφάνεια της ασφάλτου. Θερμοστοιχεία μπορούν να τοποθετηθούν με συγκεκριμένη διάταξη ώστε το θερμό άκρο των θερμοστοιχείων να συνδέεται με την επιφάνεια της ασφάλτου και το ψυχρό άκρο με το κρύο νερό του δικτύου ύδρευσης. Λόγω του φαινομένου Seebeck (Seebeck effect) θα παράγεται ηλεκτρική ενέργεια.

Δωρητής: Υποστηρικτές: Η τρίτη λύση είναι ηλεκτρομαγνητική. Στο δημιουργούμενο σύστημα σωληνώσεων που θα τοποθετηθούν κάτω από την επιφάνεια της ασφάλτου μπορούν να προσαρμοστούν με περιέλιξη χάλκινοι αγωγοί και να δημιουργηθεί διάταξη πηνίου. Εν συνεχεία αν προσαρμοστούν στα ελαστικά των οχημάτων μαγνήτες η περιστροφή τους στο μαγνητικό πεδίο θα είναι ικανή να παράγει ηλεκτρική ενέργεια. Οι δύο τελευταίες λύσεις σχετίζονται με το πιεζοηλεκτρικό φαινόμενο. Πιεζοηλεκτρικοί κρύσταλλοι πίεσης μπορούν να τοποθετηθούν στην επιφάνεια της ασφάλτου και η κίνηση των οχημάτων μπορεί να παράγει ηλεκτρική ενέργεια. Επίσης περιμετρικά του οδοστρώματος όπως για παράδειγμα στα τοιχία των νησίδων, μπορούν να τοποθετηθούν πιεζοηλεκτρικοί κρύσταλλοι ταλάντωσης οι οποίοι θα είναι ικανοί να μετατρέψουν την ηχορύπανση και την διαφορά ατμοσφαιρικής πίεσης από την κίνηση των οχημάτων σε ηλεκτρική ενέργεια. Έπειτα από παρότρυνση ειδικού, οι προτεινόμενες λύσεις κατατέθηκαν για προέρευνα στον οργανισμό βιομηχανικής ιδιοκτησίας για καταχώριση πατέντας.

Πηγές πληροφοριών: Internet, βιβλία, ειδικοί (Ηλεκτρολόγος μηχανικός, Γεωπόνος, Εκπρόσωπος Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, Χωροτάκτης, Ειδικός ανάπτυξης επενδύσεων ), συζητήσεις με μη-ειδικούς

Μοίρασμα: Τηλεοπτικές παρουσιάσεις (ΕΡΤ – ΤΡΤ) - Έντυπος τύπος (Εφημερίδα Θεσσαλία) – Ειδικοί – Παρουσίαση σε ομάδες παιδιών και ενηλίκων – Φίλοι – Οικογένειες - Σχολείο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *