Μενού Κλείσιμο

Legolers

Η ομάδα

Η ομάδα Legolers ξεκίνησε το 2016 και από τότε παίρνει μέρος στο FLL με επιτυχία, με παιδιά που γι’ αυτά η ρομποτική είναι τ’ όνειρό τους και κάνουν τα πάντα για να πετύχουν τους στόχους τους. Η ομάδα χαρακτηρίζεται από τις Θεμελιώδης Αξίες του FLL. Σεβόμαστε τους άλλους και αποδεχόμαστε την διαφορετικότητά μας. Ανακαλύπτουμε νέες ιδέες, είμαστε ομάδα που χρησιμοποιούμε την δημιουργικότητά μας για να επιλύσουμε προβλήματα, να εφαρμόσουμε αυτά που μαθαίνουμε και να βελτιώσουμε τον κόσμο μας αλλά δεν ξεχνάμε να απολαύσουμε ό,τι κάνουμε και να περνάμε καλά!

Innovation Project | CITY SHAPER

Ρύθμιση της κυκλοφορίας σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Το πρόβλημα
Τα οχήματα έκτακτης ανάγκης (ασθενοφόρα, πυροσβεστικά, περιπολικά κ.ά.) καθυστερούν να
φτάσουν στον προορισμό τους έγκαιρα, λόγω της μεγάλης συμφόρησης των δρόμων.
Οι φωτεινοί σηματοδότες (κοινώς τα φανάρια)  δυσχεραίνουν την κατάσταση διότι είναι
προγραμματισμένα σε συγκεκριμένο μοτίβο εναλλαγής χρωμάτων (πορτοκαλί, κόκκινο,
πράσινο), αντί να «αντιλαμβάνονται» την κίνηση και να λειτουργούν αναλόγως. Αυτό που
πρακτικά έχουμε δει όλοι να συμβαίνει είναι τα οχήματα έκτακτης ανάγκης, με τις σειρήνες
τους, να προσπαθούν να περάσουν μέσα από την κίνηση.

Πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τους φωτεινούς σηματοδότες, ώστε να επισπεύσουμε
την κυκλοφορία των οχημάτων έκτακτης ανάγκης, να αποφεύγουν την συμφόρηση στους
δρόμους και να φτάνουν στον προορισμό τους γρηγορότερα, βάζοντας την ασφάλεια των
συνανθρώπων μας και τη σοβαρότητα του κάθε περιστατικού πάνω απ’ όλα;

Λύση
Έπειτα από ενδελεχή έρευνα και με τη βοήθεια σημαντικών επιστημόνων οι μαθητές κατέληξαν στην εξής λύση: Εγκατάσταση ενός συστήματος ασύρματης επικοινωνίας μεταξύ οχήματος έκτακτης ανάγκης, φωτεινού σηματοδότη και κεντρικού server στο κέντρο διαχείρισης κυκλοφορίας.

Το όχημα έκτακτης ανάγκης θα «ειδοποιεί» ασύρματα τον κεντρικό server για την σοβαρότητα του περιστατικού δίνοντας τις συντεταγμένες της θέσης στην οποία θέλει να μεταβεί, π.χ. σε ένα νοσοκομείο.

Στη συνέχεια ο κεντρικός server, μέσω ειδικού αλγορίθμου, στέλνει στο όχημα τη βέλτιστη διαδρομή που θα ακολουθήσει δίνοντας «πράσινο κύμα» στους φωτεινούς σηματοδότες πάνω σε αυτή τη διαδρομή, ώστε το όχημα να φτάσει εγκαίρως στον προορισμό του. Σημειώνεται πως η λύση που σκέφτηκαν και πρότειναν οι μαθητές είναι εφικτή και έχει ήδη ληφθεί υπόψιν από μεγάλη εταιρεία εγκατάστασης και διαχείρισης κόμβων και φωτεινών σηματοδοτών (SIEMENS) και από σημαντικούς συγκοινωνιολόγους της Ελλάδος.

2 σχόλια

  1. Χαρ. Παμπουκίδης

    Μπράβο παιδιά που τονίζετε την ομορφιά της διαφορετικότητας. Και στην δικιά μας ομάδα λέγαμε: ” Όλοι διαφορετικοί, όλοι C’ est la vie. Όλες οι ομάδες διαφορετικές, όλες FLL. Διαφορετικοί λοιπόν και C’ est la vie με Legolers, αλλά και οι δυο FLL και οι δυο μαζί. Ελπίζουμε του χρόνου να γνωριστούμε καλύτερα κι από κοντά.

    ΥΓ Το όνομα σας πώς το βγάλατε;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *