Μενού Κλείσιμο

Next Generation Kids (NGK)

Η ομάδα

Η ομάδα NGK (Next Generation Kids) είναι η ομάδα ρομποτικής του 2ου Δημ. Σχ. Καλυβίων που δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 2017. Η ομάδα προέρχεται από ένα δημόσιο δημοτικό σχολείο στην πόλη Καλύβια, 35Km νοτιοανατολικά της Αθήνας.

Γνώρισαν τον διαγωνισμό FIRST LEGO League στην πρώτη τους συμμετοχή στον προκριματικό της Αθήνας τον Φεβρουάριο του 2018. […] Η συμμετοχή της ομάδας στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό για την σεζόν HYDRODYNAMICS της Εσθονίας στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία καθώς ξεπέρασε κάθε αρχική προσδοκία της ομάδας.


[…] Για την σεζόν INTO RORBIT συμμετείχαν στο FIRST CHAMPIONCHIP APRIL
17 – 20 HOUSTON, TX. […] και επέστρεψε με Παγκόσμια πλέον διάκριση κερδίζοντας το βραβείο
κριτών […].

Innovation Project | CITY SHAPER

Πολυμορφικό – Βιοφιλικό Σύστημα Σκίασης και Δημιουργικής Απασχόλησης

Η ομάδα ξεκίνησε με εντατική έρευνα στο διαδίκτυο για να καταλάβει καλύτερα το θέμα του φετινού
διαγωνισμού και τα είδη προβλημάτων που καλούταν να εντοπίσει. Βδομάδα με βδομάδα εξετάσαμε,
αναλύσαμε και περάσαμε από πολλά προβλήματα μέχρι που συνειδητοποιήσαμε ότι το πρόβλημα ήταν
μπροστά στα μάτια μας! Ένα πρόβλημα βγαλμένο από την καθημερινότητα της ομάδας, ένα πρόβλημα
που επηρεάζει τα παιδιά τα ίδια.

Η ομάδα παρατήρησε από την καθημερινή εμπειρία πως οι σχολικές αυλές, όπως και άλλοι ανοικτοί
δημόσιοι χώροι δεν είναι λειτουργικοί και κατά συνέπεια βιώσιμοι, εξαιτίας μιας σειράς προβλημάτων.
Το κύριο πρόβλημα είναι πως τις μέρες με έντονη ηλιοφάνεια δημιουργούνται συνθήκες που καθιστούν
μη λειτουργικούς αυτούς τους χώρους. Η δημιουργία θερμικής δυσφορίας και η επιβάρυνση του ατμοσφαιρικού αέρα αποτελούν τα πρωτογενή προβλήματα. Οι ελεύθεροι δημόσιοι χώροι επιπλέον δεν είναι χώροι δημιουργικοί και η χρήση τους καθίσταται προβληματική. Έτσι η ομάδα εστιάζει κυρίως στο πρόβλημα της ανύπαρκτης σκίασης και της έκθεσης σε ηλιακή ακτινοβολία κυρίως στον χώρο του σχολείου σε συνδυασμό με την δημιουργική απασχόληση και την εκμετάλλευση της ηλιοφάνειας. Ένας συνδυασμός προβλημάτων που μπορεί να εντοπιστεί στα σχολεία αλλά και στα πάρκα και τους ανοιχτούς χώρους κάθε περιοχής.

Αυτή την στιγμή η ομάδα έχει καταλήξει στο πώς θέλει να είναι η βασική της κατασκευή καθώς και σε
κάποια είδη δραστηριοτήτων/παιχνιδιών για δημιουργική απασχόληση που θα περιλαμβάνονται στην
λύση. Η τελική μας ιδέα βασίζεται στον αρθρωτό σχεδιασμό (modular design) καθώς ένα από τα πιο
σημαντικά χαρακτηριστικά που επιλέχθηκε για την λύση είναι η προσαρμοστικότητα στα διαφορετικά
μεγέθη χώρων και η εύκολη παραμετροποίηση ανάλογα με τις ανάγκες.  Η βασική κατασκευή θα αποτελείται από εξάγωνα τα οποία θα συνδέονται μεταξύ τους προσφέροντας το καθένα διαφορετικές δυνατότητες και δημιουργώντας διαφορετικά modules για διαφορετικές ανάγκες.  Εννοείται πως ανάλογα με τη χρήση (σχολείο, στάση λεωφορείων, πάρκο, παιδική χαρά) θα επιλέγεται το ανάλογο ή τα ανάλογα εξάγωνα. Στο κάτω μέρος ορισμένων εξάγωνων σκίασης μπορεί να τοποθετηθούν άρριζα φυτά. Τα εξάγωνα του πάνω μέρους θα συνδέονται μεταξύ τους με τρόπο «σφηνωτό» αρσενικό – θηλυκό και θα ασφαλίζουν στο κάτω μέρος. Το κεντρικό εξάγωνο βάσης και γενικά τα εξάγωνα βάσης θα είναι μεγαλύτερα σε μέγεθος. Θα συνδέονται μεταξύ τους και αυτά αρθρωτά επιτρέποντας την επέκταση του συστήματος. Στον στύλο στήριξης θα υπάρχει σύστημα στήριξης όπου θα συνδέονται τα δεκάδες modules που σχεδιάζει η ομάδα. Αυτά τα modules θα χωρίζονται κυρίως σε τρεις κατηγορίες. STEM Modules, Relax Modules, Play Modules. Για παράδειγμα στο σύστημα θα ενσωματώνεται κάποιο μουσικό όργανο (αιολικό μουσικό όργανο, μαθηματικό παιχνίδι, κινητική δραστηριότητα, αναπαραγωγή μουσικής, πίνακα γραφής, καθισματάκια σε σχήμα σταυρού κτλ.)

Ως πιθανοί χρήστες εντοπίζονται σχολεία όλων των βαθμίδων ανά την επικράτεια, δημόσιοι χώροι όπως πάρκα και παιδικές χαρές. Ενδιαφερόμενοι Δήμοι και Σχολικές Επιτροπές θα μπορούσαν να εφαρμόσουν πιλοτικά τη χρήση του Πολυμορφικού – Βιοφιλικού- Συστήματος Σκίασης και Δημιουργικής Απασχόλησης σε σχολεία της αρμοδιότητάς τους.

Η εγκατάσταση τέτοιων συστημάτων λύνει το μεγάλο πρόβλημα έκθεσης σε ηλιακή ακτινοβολία πολλές ώρες και μέρες των παιδιών κατά τα διαλείμματα αλλά και τις πολύ ζεστές μέρες κατά τη διάρκεια που έχουν γυμναστική. Επίσης, επισκέπτες σε πάρκα, παιδιά και γονείς σε παιδικές χαρές, χρήστες ΜΜΜ κατά την αναμονή τους μπορούν να απολαμβάνουν ποιοτικότερη αναμονή ή παραμονή στη νησίδα σκίασης και ταυτόχρονα δημιουργικής απασχόλησης.

2 σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *