Μενού Κλείσιμο

Star City Troopers

Star City Troopers

Η ομάδα

Είμαστε οι Star City Troopers, μια απο τις δυο ομάδες αγωνιστικής ρομποτικής του 1ου Δημοτικού Σχολείου Bέροιας όπου αποτελείται από 8 παιδιά της Τετάρτης, Πέμπτης και Έκτης Δημοτικού.

Το σχολείο μας συμμετέχει για δεύτερη συνεχή χρονιά στον Πανελλήνιο διαγωνισμό FLL Greece, με εθελοντές προπονητές γονείς του σχολείου μας, με διαφορετικές ομάδες κάθε χρόνο, προσπαθώντας να δώσει την ευκαιρία σε περισσότερα παιδιά να έρθουν σε επαφή με τη ρομποτική και να την αγαπήσουν .

Innovation Project | CITY SHAPER

SMART NAV for VIP

Περπατώντας στην πόλη μας την Βέροια παρατηρήσαμε πρόσφατα ότι υπάρχουν κίτρινες λωρίδες σε όλα τα κεντρικά πεζοδρόμια που επιτρέπουν την καθοδήγηση ατόμων με πρόβλημα όρασης.  Τι γίνεται όμως όταν αυτό το άτομο πρέπει να μπει σε εσωτερικούς χώρους;

Ψάχνοντας στο διαδίκτυο αλλά και στην Δημόσια βιβλιοθήκη της πόλης μας καταφέραμε να βρούμε κάποιες λύσεις οι οποίες μας φάνηκαν πολύ ακριβές χρησιμοποιώντας αρκετά προηγμένη τεχνολογία ραδιοσυχνοτήτων ή ασύρματους πομπούς. Εμείς σκεφτήκαμε μια πιο οικονομική λύση χρησιμοποιώντας μια εφαρμογή για κινητά IOS ή Android όπου θα αναγνωρίζει του κώδικες QR μέσα σε ένα χώρο.

Παράλληλα μιλώντας με την Αντιδήμαρχο Παιδείας του Δήμου Βέροιας επιβεβαιώθηκε ότι δυστυχώς δεν υπάρχει κάποια ανάλογη εφαρμογή σε καμιά δημόσια υπηρεσία.

Πριν μπει κάποιος σε ένα κτίριο προσβάσιμο σε άτομα με μειωμένη όραση θα υπάρχει ένας εξωτερικός QR-code που θα δίνει πληροφορίες για τα διαθέσιμα σημεία πλοήγησης εντός του κτιρίου και θα μπορεί να επιλέξει τον προορισμό του.

Εντός του κτιρίου, οι κώδικες QR μπορούν να βρίσκονται στο πάτωμα σε σταυροδρόμια όπου θα καθοδηγούν το άτομο στο σωστό προορισμό που έχει επιλέξει. Η καθοδήγηση από έναν κώδικα QR στον επόμενο θα γίνεται μέσω μιας και μοναδικής εμφανούς κίτρινης γραμμής. Το διαθέσιμο μπαστούνι θα έχει έναν σένσορα ενσωματωμένο που θα ακολουθεί την κίτρινη γραμμή και αν βγαίνει εκτός θα δίνει ηχητική ειδοποίηση και δόνηση.

Για το πρωτότυπο μπαστούνι μας έχουμε χρησιμοποιήσει ένα μπαστούνι ορειβασίας ρυθμιζόμενο σε ύψος, μια βάση ποδηλάτου καθώς και ένα βραχίονα όπου μας επιτρέπει να τοποθετηθεί το κινητό τηλέφωνο στη θέση όπου θα διαβάζει τους κώδικες QR στο πάτωμα.

Για την ανάπτυξη της εφαρμογής χρησιμοποιήσαμε ένα δωρεάν περιβάλλον οπτικού προγραμματισμού το MIT App Inventor όπου η εφαρμογή μπορεί να δημιουργηθεί για ένα κινητό τηλέφωνο με λογισμικό IOS ή Android. Παράλληλα η εφαρμογή έχει ένα ενσωματωμένο στοιχείο Text-to-Voice όπου μπορούμε να προγραμματίσουμε ηχητικές οδηγίες στον χρήστη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *